Funkcija i anatomija želuca i liječenje poremećaja

Funkcija želuca: kako je želudac organiziran i koja je njegova uloga?

Naš je želudac velik kao šaka kada je prazan, ali obavlja ogroman posao: u 70 godina obradi oko 50.000 litara tekućine i 30.000 kilograma hrane. Za to je potreban sofisticirani sustav koji radi bez greške i savršeno je posložen. Ovdje saznajte više o funkciji i strukturi želuca.

Činjenice o želucu:

  • Želudac se nalazi između jednjaka i dvanaesnika (prednjeg crijeva) -
  • Kruta hrana ostaje u želucu oko jedan do pet sati
  • Tekućina se zadržava samo deset do dvadeset minuta
  • U želucu se pohranjuje i miješa unesena hrana
  • Želučani sok pridonosi probavnom procesu i svojom kiselošću čini bakterije bezopasnima

Struktura želuca

Želudac se nalazi u gornjem lijevom dijelu trbuha, odmah ispod dijafragme, i ugrubo se može podijeliti na dva dijela, gornji i donji:

1. U gornjem se dijelu pohranjuje unesena hrana. 

2. U srednjem se dijelu obrađuje probavni sadržaj i priprema za daljnji transport.

Unos hrane iz jednjaka u želudac i otpuštanje iz želuca u tanko crijevo reguliraju dva posebna sfinkter mišića koji se nalaze na vrhu i dnu želuca. Mogu se otvoriti ili zatvoriti poput ventila kada je to potrebno.

Zanimljivost: Ako se gornji sfinkter mišić, između jednjaka i želuca, ne zatvori na pravi način, moguć je nekontrolirani povrat želučane kiseline u jednjak, što može uzrokovati žgaravicu.

Važniji dijelovi želuca su sljedeći:

  • Prijelaz između jednjaka i želuca (kardija)
  • Početni dio želuca (fundus) koje se može proširiti toliko da se stvori mjesto za dvije litre hrane
  • Tijelo želuca (corpus), glavni dio želuca u kojem se hrana dodatno melje i zatim miješa
  • Izlazni dio želuca (antrum)
  • Želučani vratarnik (pilorus), sfinkter mišić u obliku prstena koji propušta male dijelove probavnog sadržaja do dvanaesnika, prvog dijela tankog crijeva

Funkcija želuca

Glavni zadaci želuca su pohrana, daljnja razgradnja i miješanje unesene hrane. To se s jedne strane postiže snažnim kretanjima mišićne stijenke nalik na valove, a s druge strane želučanim sokovima koje proizvode žlijezde smještene u želučanoj sluznici. Želučani sokovi sadržavaju kiselinu koja ubija bakterije i time sprječava infekciju. Želučana kiselina tako je prva prepreka u tijelu jer većina bakterija ne preživi prolazak kroz želudac.

Osim toga, želučani sokovi sadržavaju posebne enzime koji unaprijed probavljaju određene sastavnice hrane koja se nalazi u želucu.

Isporuku želučanih sokova kroz žlijezde stimulira živac vagus, takozvani lutajući živac. Do te stimulacije može doći ili neovisno zbog pomisli i pogleda na hranu te mirisa i okusa ili rastezanjem stijenke želuca kada hrana uđe u njega.

Kako uravnotežiti želučanu funkciju i je li ona važna?

Ako se problemi s probavom jave ponekad, to može biti neugodno, ali nije razlog za uzbunu. Kada osjetite pritisak i stezanje u želucu, crijevima i želucu često je potrebna samo mala pomoć za ponovni optimalan rad.

Ispijanje dovoljno tekućine (1,5 do 2 litre) tijekom dana sprječava stvaranje čvršćeg probavnog sadržaja i olakšava njegov transport kroz tijelo te tako čini zadatak želuca i crijeva lakšim. Međutim, to se odnosi samo na vodu, čaj i pića s vrlo niskim udjelom šećera kao što su jako razvodnjeni sokovi. Gazirana pića, voćni sokovi ili čak i frapei sadržavaju mnogo hranjivih tvari i njih je potrebno probaviti.

Osim toga, kretanje stimulira krvnu cirkulaciju, od čega koristi mogu imati i želudac i crijeva. Svakako morate razviti vlastitu rutinu tjelovježbe. Kratke sportske vježbe mogu biti dobar početak kojim ćete poboljšati fizičko zdravlje.

Poremećena funkcija želuca

Stres, nepravilna prehrana ili nedostatak tjelovježbe mogu potaknuti poremećaj u različitim kretanjima mišića u želucu (motilitet). Ako se mišići želuca nekontrolirano stežu, probavni proces može biti narušen: probavni sadržaj se više ne može miješati, prenositi i probavljati. To može dovesti do simptoma kao što su žgaravica, nadutost i mučnina.

Želudac s pravilnom funkcijom stoga je važan za dobru probavu i za sprječavanje daljnjih simptoma.

Uz sastojke kao što su iberis amara i kamilica, Iberogast® može postaviti dobar tonus mišića želuca da bi se normalizirao probavni proces iritabilnog želuca i da bi se probavni sadržaj mogao ponovno obrađivati i transportirati na normalan način.

Jedinstvena kombinacija devet moćnih ljekovitih biljaka u lijeku Iberogast® savršeno je koordinirana za ublažavanje raznih simptoma funkcionalnih probavnih bolesti. Pokazalo se da djeluje opuštajuće, smanjuje upale i da daje tonus mišićima. Preporučuje se za liječenje sindroma iritabilnog želuca i funkcionalne dispepsije koji se mogu javiti u obliku različitih neugodnih gastrointestinalnih simptoma poput bolova ili grčeva u trbuhu.

Osnovni savjeti za prehranu i životni stil koji mogu pomoći zdravom

Čak i malo obraćanje pažnje korisno je za ovaj probavni organ i može učinkovito izliječiti gastrointestinalne simptome i poremećaje. Izbjegavanje čimbenika koji su okidači simptoma poput pušenja i alkohola te smanjivanje stresa može pomoći probavi. Umjesto njih se preporučuju opuštanje i šetnje. Fiksna, redovita dnevna rutina također može promicati pravilnu probavu.

Ispravna prehrana i hrana dobra za probavu posebno pridonose zdravom želucu. Slušajte svoje tijelo: ono će vam reći koju hranu da izbjegavate i kada.

Također je važno temeljito prožvakati hranu. Ako jedete polako i pažljivo, lakše ćete primijetiti kada ste siti.

Crijeva

Koja je zadaća tankog crijeva, debelog crijeva i crijevne flore? Saznajte sve o crijevima i kako ona rade. Pročitajte sada!

Crijevna funkcija

Iberogast®

Poremećaji u gastrointestinalnom traktu obično ne samo da su iznimno neugodni i povezani s nizom problema, nego nam i često još više otežavaju svakodnevni život. Dobro je da postoji Iberogast®: kombinacija devet ljekovitih biljaka djeluje i na temeljne uzroke i na neugodne simptome.

Sve o lijeku Iberogast®