gap

Veza između mozga i crijeva

Crijeva imaju vlastiti živčani sustav sastavljen od 100 milijuna neurona: enterički živčani sustav, koji se često naziva i drugim mozgom.

Jedan od najdužih živaca u tijelu, živac vagus, uspostavlja fizičku vezu izravno od crijeva do mozga te prenosi poruke i održava stalnu komunikaciju između njih. Milijarde mikroorganizama u našim crijevima, poznate kao mikrobiom, proizvode i reguliraju ključne neurotransmitere i hormone.

To znači da što god se dogodi u crijevima se odražava i na mozak.

Dvojni prikaz ženske, ki se drži za trebuh in ženske, ki kaže na glavobol

KAKVA JE TO VEZA IZMEĐU MOZGA I CRIJEVA?

Veza između mozga i crijeva, koju znanstvenici nazivaju i „osovina mozak-crijeva”, podrazumijeva mnoge načine na koji ta dva organa komuniciraju.

Infografika prikazuje povezavo med črevesjem in možgani

Osovina mozak-crijeva uključuje fizičku vezu, putem živaca i neurona, i biokemijsku vezu putem neurotransmitera i hormona.

Dvojni prikaz moškega, ki s prsti pritiska na glavo

ZAR NE KONTROLIRA MOZAK CRIJEVA?

Iako je vaš mozak zadužen za gotovo sve, postoji nekoliko mreža u tijelu koje rade bez pomoći središnjeg živčanog sustava.

Infografika prikazuje enterični živčni sistem

Jedan od tih je i enterički živčani sustav koji upravlja funkcijom cijelog probavnog trakta. Ova složena mreža od preko 100 milijuna neurona često se naziva „drugim mozgom” zato što toliko nalikuje na onaj u vašoj glavi po strukturi i funkciji.

Dvojni prikaz moškega, ki gleda navzgor in drži roke skupaj

ZAR NE BI BAKTERIJE U CRIJEVIMA TREBALE UZROKOVATI BOLEST?

Ne baš. Iako su neke bakterije štetne i uzrokuju infekcije koje je bolje izbjeći, neke su bakterije korisne i čak neophodne za naše preživljavanje. Svatko od nas ima zajednicu od milijardi bakterija i mikroorganizama koji žive u našim crijevima. Ta se zajednica naziva mikrobiom.

Infografika prikazuje bakterije in mikroorganizme v črevesju

Mikrobiom sačinjava toliko tih mikroskopskih organizama da ukupno teži oko 1 kg. Zbog veličine i značaja mikrobioma, ponekad ga se naziva „nevidljivim organom”.

Moglo bi se pretpostaviti da se zdravi mikrobiom sastoji samo od dobrih bakterija, ali to nije slučaj. Zdravi je mikrobiom prepun različitosti. Premda je važno da pazimo na broj pozitivaca, njihova ravnoteža s nekoliko malo manje dobrih bakterija važan je čimbenik za dobro zdravlje crijeva.

Dvojni prikaz mlade ženske, ki je kosmiče in ženske, ki posluša glasbo

KAKO TO DA MOJA CRIJEVA NE SLUŽE SAMO ZA PROBAVU?

Ključan dio uloge crijeva je razgradnja hrane, a u tome pomažu bakterije koje žive u crijevima, poznate kao mikrobiom. Ali mikrobiom ne obrađuje samo naš ručak, već radi i mnogo drugih stvari.

Infografika prikazuje, kako mikrobiom vpliva na razpoloženje, spanje, imunost in prebavo

Specifične bakterije unutar mikrobioma proizvode i reguliraju ključne neurotransmitere i hormone. U crijevima se proizvodi 90 % „hormona sreće”, serotonina, uz druge važne neurotransmitere povezane s raspoloženjem. Mikrobiom utječe i na tijelo, tako da zdravi mikrobiom sudjeluje u regulaciji sna, imuniteta i drugih funkcija.

Dvojni prikaz moškega, ki trpi zaradi SRČ in moškega, ki pije proteinski napitek

KAKO DA SE BRINEM ZA SVOJA CRIJEVA?

Dobro zdravlje crijeva može se postići liječenjem probavnih problema čim se pojave i razvojem ponašanja koje je dobro za crijeva u svoj životni stil. Ako patite od specifičnog probavnog simptoma ili funkcionalnih bolesti kao što je IBS, tada Iberogast® klinički dokazano pruža brzo olakšanje i mogao bi biti koristan za vas.

Infografika prikazuje, kako vadba, uravnoteženi obroki hrane, pitje vode in izogibanje stresu splivajo na prebavo

Ako se osjećate da su vam crijeva općenito u redu, ali želite dodatno poboljšati zdravlje probave, uvođenje malih promjena u životni stil može vam u tome pomoći. Pokušajte smanjiti razine stresa gdje je to moguće i redovito vježbajte. Jedite uravnotežene obroke, polako žvačite i pazite da pijete dovoljno vode.

Dvojni prikaz moškega, ki bere e-knjigo in moškega, ki drži lonček kave

KAKO MOJ MOZAK ZNA ŠTO SE DOGAĐA U MOJIM CRIJEVIMA?

Živac vagus jedan je od najdužih živaca u tijelu, on uspostavlja fizičku vezu od crijeva sve do mozga te održava stalnu komunikaciju između njih.

Infografika prikazuje vagusni živec

Živac vagus može prenositi informacije u oba smjera. Ali većinu podataka šalju crijeva. Između 80 % i 90 % prenesenih poruka ide od crijeva do mozga, a ne obrnuto.

Iberogast® 

Iberogast